Потребител Парола
July 29 2014 09:39:09
Управление
Времето / Валути
Икономика
IT новини
Добре дошли
Добре дошли в Нашия сайт

Бял извор е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 10 км югозападно от град Ардино, на 41 км в същата посока от областния център Кърджали и на около 284 км от столицата София.

Релфът е планински, а климатът - континентално-средиземноморски, което прави зимата мека и влажна, а лятото сухо и горещо. Надморската височина е около 600 - 650 м.

Бял извор е най-голямото село на територията на община Ардино и в област Кърджали като цяло. Населението наброява около 1700 души.

До Бял извор има редовен автобусен транспорт. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на всички мобилни оператори, както и интернет.

В Бял извор има функциониращо кметство, средно общообразователно училище, детска градина, пощенски клон и полицейско управление. Освен това селото разполага с читалище с библиотека и банков клон. Най-близко разположената многопрофилна болница се намира в град Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В близост до селото се намира връх Момини гърди. Най-високият връх в Източните Родопи - връх Алада (1241 м) също представлява интерес за туристите.

На около 20 км северно от селото може да бъде посетен един от паметниците на културата - Дяволския мост на река Арда. Средновековният мост е построен в началото на XVI век, на място, където някога е имало римски мост, част от античен път, свързващ Бяло море и Тракийската низина. През 2003 година този район е обявен за природна забележителност.

На 8 км в посока северозапад от село Бял извор, в местността Карабурун, са намерени следи от тракийско светилище и древна крепост, от която се разкрива невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Там са открити следи от култова дейност от периода на късната бронзова епоха. Култовият комплекс датира от VI - IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши, в които са се полагали глинени съдове и плочки, свързани с култа към починалия

На около 500 м от Тракийското светилище, в местността Орлови скали, се намират руините от една от най-големите крeпости в Родопите - крепостта Калето. Крепостта е представлявала уникален архитектурен обект във формата на неправилен кръг с диаметър 67 м и площ 0.5 дка, изградена от камъни без хоросан.
Новини

Все още няма публикувани новини

Новини от България
БСП готви отпор срещу актуализирането на бюджета
БСП има тактика за днешното заседание на Народното събрание, намекна зам.-шефът на парламента Мая Манолова. По-късно днес по искане на ГЕРБ и ДПС ще има извънредно заседание на парламента за актуализацията на бюджета. Хората на Борисов и Местан подкрепят актуализацията и имат нужното мнозинство да я приемат

Труп на делфин изхвърли морето край "Дюни"
Животното е с прободни рани

Граждани излизат на протест срещу актуализацията на бюджета
Този акт бил поредното надуване на балона, за който всички ще платим

Ще има дясна коалиция след вота, а БСП пак ще загуби, вещае М. Константинов
Според него се оформят три възможни интриги около мнозинството в следващия парламент

В МВР нямало следи, че Борисов е наркотрафикант
Според Бареков той потвърдил инстинността на документа

Лайфстайл
Крум призна: Имам разгонено тяло
"Мис България" Нанси Карабойчева: Не мога да губя
Родна красавица забъркана със сина на Цеца
Глория покори "сините очи на Рила"
Галена пропя на английски (Видео)
Спортни Новини

Съжеляваме, не можем да покажем информация от този източник в момента.

споделяне в социални мрежи
Споделяне
Коментари
Препоръки
п»ї
Статистика на портала
На портала имаме 0 Новини, може да прочетете 5 Статии. В изтегляне може да намерите 0 Изтегления, в галерията имаме 28 снимки. може да намерите 0 полезни връзки. Във форума имаме 1 теми, и регистрирани потребители с 1 Форум поста. Портала ни има 3 Регистрирани потребители , и те оставят 3 коментари.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Нови статии
Едно неразкрито (пот...
Официални празници п...
Орлови скали
Дяволският мост
Отбелязваме нощта на...
Теми във форума
Нови теми
Свещената Нощ Мевлид
Най-активни теми
Свещената Нощ Мевлид [0]
Latest Videos
реклама
Онлайн Радио
·Web Радио
сайта е посещаван от: