Потребител Парола
January 26 2015 04:18:32
Управление
Времето / Валути
Икономика
IT новини
Добре дошли
Добре дошли в Нашия сайт

Бял извор е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 10 км югозападно от град Ардино, на 41 км в същата посока от областния център Кърджали и на около 284 км от столицата София.

Релфът е планински, а климатът - континентално-средиземноморски, което прави зимата мека и влажна, а лятото сухо и горещо. Надморската височина е около 600 - 650 м.

Бял извор е най-голямото село на територията на община Ардино и в област Кърджали като цяло. Населението наброява около 1700 души.

До Бял извор има редовен автобусен транспорт. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на всички мобилни оператори, както и интернет.

В Бял извор има функциониращо кметство, средно общообразователно училище, детска градина, пощенски клон и полицейско управление. Освен това селото разполага с читалище с библиотека и банков клон. Най-близко разположената многопрофилна болница се намира в град Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В близост до селото се намира връх Момини гърди. Най-високият връх в Източните Родопи - връх Алада (1241 м) също представлява интерес за туристите.

На около 20 км северно от селото може да бъде посетен един от паметниците на културата - Дяволския мост на река Арда. Средновековният мост е построен в началото на XVI век, на място, където някога е имало римски мост, част от античен път, свързващ Бяло море и Тракийската низина. През 2003 година този район е обявен за природна забележителност.

На 8 км в посока северозапад от село Бял извор, в местността Карабурун, са намерени следи от тракийско светилище и древна крепост, от която се разкрива невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Там са открити следи от култова дейност от периода на късната бронзова епоха. Култовият комплекс датира от VI - IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши, в които са се полагали глинени съдове и плочки, свързани с култа към починалия

На около 500 м от Тракийското светилище, в местността Орлови скали, се намират руините от една от най-големите крeпости в Родопите - крепостта Калето. Крепостта е представлявала уникален архитектурен обект във формата на неправилен кръг с диаметър 67 м и площ 0.5 дка, изградена от камъни без хоросан.
Новини

Все още няма публикувани новини

Новини от България
Царят е гол в съдебната система, обяви кандидат за шеф на ВКС
Трябва да се реже много дълбоко, не да се лекуват симптомите

Отслужиха молебен за спиране „черната серия” на пътя Смолян – Девин
Раздадоха курбан на пътуващите

БСП със свой проект за пенсионна реформа, искат замразяване на възрастта
Свикват конгрес през април

МВР разкри 3 убийства и нова група килъри
Разкрити са убийствата на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия, както и на бизнесмените Борислав Манджуков и Орхан Изиров. Убийствата на сем. Дамянови и Борислав Манджуков са извършени от една и съща варненска организирана престъпна група, стана ясно на брифинг след национално съвещание на МВР. Ръководителят на групата килъри и един от членовете й са обявени за издирване. 30 000 евро са платени за убийството на Дамянови.

Еколози с подписка срещу тричането на кучета в Бродилово
Тя е адресирана до кмета на Царево и прокуратурата

Лайфстайл
Бийбър масажира щерката на Алек Болдуин в басейн
Николета: Италия, най-прекрасната нация, най-уютната държава
Гришо си строши ракетата от яд
Менсън: Не съм виновен, че феновете ми се самоубиват!
Риана заби акустично с Пол Макартни
Спортни Новини

Съжеляваме, не можем да покажем информация от този източник в момента.

споделяне в социални мрежи
Споделяне
Коментари
Препоръки
п»ї
Статистика на портала
На портала имаме 0 Новини, може да прочетете 5 Статии. В изтегляне може да намерите 0 Изтегления, в галерията имаме 28 снимки. може да намерите 0 полезни връзки. Във форума имаме 3 теми, и регистрирани потребители с 3 Форум поста. Портала ни има 6 Регистрирани потребители , и те оставят 3 коментари.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Нови статии
Едно неразкрито (пот...
Официални празници п...
Орлови скали
Дяволският мост
Отбелязваме нощта на...
Теми във форума
Нови теми
Cartier Replica Watc...
replica tag heuer wa...
Свещената Нощ Мевлид
Най-активни теми
Cartier Replica W... [0]
replica tag heuer... [0]
Свещената Нощ Мевлид [0]
Latest Videos
реклама
Онлайн Радио
·Web Радио
сайта е посещаван от: